Online oktatás

Mi tesz valakit jó nyelvtanárrá? Ha valaki föltenné a kérdést, nem biztos, hogy tudnék felelni rá. Valahogy úgy vagyok vele: a jó nyelvtanár nem tudom, milyen, de ha találkozom vele, szinte azonnal felismerem.
 
Oktatás interneten? Amikor fölvetődött a lehetősége, bizalmatlan voltam. Igen, akkor még volt lehetősége az embernek választani, mert a személyes együttlét teljesen természetes lehetőségnek számított. Ma már nem az…
 
Egy ideig ellen is álltam. Nem, köszönöm, nem. Látatlanban sem hittem benne, hogy a digitális oktatás működni fog nálam. De mivel brazil portugált szerettem volna tanulni, igen szűkösek voltak a lehetőségeim. A Shetland javasolta tanár Brazíliában él, így más módon nem is tanulhattunk volna, mint az interneten keresztül, Így hát tettem egy próbát.
 
Bár az interneten keresztül találkoztunk először, soha, egyetlen pillanatig nem éreztem távolinak a tanárt. A közvetlen viszony szinte pillanatok alatt kialakult. Ami fontos, mert kell, hogy bízni tudjak a tanárban. Hogy meg merjem mutatni neki minden esendőségem, hogy tudjak hibázni előtte. Nálam ez bizalmi kérdés is, s ahogy öregszem és tanáraim már magam már választhatom, egyre nehezebben kötök kompromisszumokat.
 
A sokat ígérő indítás után, azt vettem észre, hogy Dóra úgy alakítja az órákat, hogy mindig azt és úgy tanuljuk, ami engem a leginkább motiválttá tesz, ami a legjobban érdekel. Hisz ’ szinte mindegy, min keresztül érted meg, sajátítod el a nyelvet. S a rám figyelés, a kifejezetten nekem szóló feladatok a két óra közötti időszakban is érkeztek. Szinte észre sem vettem, hogy ez tanulás. Mint amikor egy barát hívja föl a figyelmed egy téged érdeklő témára, cikkre, zenére. Amit aztán a következő órán megbeszélhettek. A feladatok inkább kellemes időtöltésnek tűntek, s a számítógép – és a világ –másik oldalán maximális elfogadást és bíztatást éreztem még akkor is, amikor nem voltam magammal elégedett.
Igen, azt hiszem, a jó tanár ilyen. Rád figyel, miattad módosítja, ha kell, hozzád igazítja a tananyagot – akár egyik pillanatról a másikra.
 
A jó tanárnál nem tanulsz, mert szinte segít neked megszeretni és magadénak érezni a nyelvet. A jó tanár mindegy, hogy a számítógép túloldalán ül, vagy éppen veled egy szobában. A jó tanár mindig jó tanár, miközben észre sem veszed, ahogy a fejedbe tölti a nyelvet. A jó tanár nyomot hagy. A jó tanár hiányzik. Nekem Dóra ilyen. A legjobb nyelvtanár eddigi életemben.