GYIK

• Mi az előnye a nyári, külföldi nyelvtanulásnak?

Egy, a megszokottnál teljesen eltérő formában lehet fejleszteni a nyelvtudást. Meg lehet merítkezni az anyanyelvi közegben.

• Mivel motiválják a gyerekeket a nyári tanulásra?

A legnagyobb motiváló erő az, hogy a tanulás mellett és kiegészítésként a tanult idegen nyelv anyaországát is megismerheti – szokásokat, embereket, furcsa sportokat, gyönyörű tájakat, stb. Ez egy tanulás és nyaralás ötvözete, és észrevétlenül gyarapodik a tudás.

• Mennyiben lesz ez komoly tanulás?

Minden délelőtt nemzetközi csoportokban tanulnak a gyerekek. Értelemszerűen az óravezetés csak célnyelven történik, az oktatók diplomás nyelvtanárok, módszereikben eltérnek az itthon megszokott nyelvtanítási módszerektől. A délutáni és hétvégi programokon  a más országból érkező diákokkal közösen vesznek részt és így ott is csak az ország nyelve az összekötő “médium”.

Miért ezt a nyelviskolát válasszam, mi szól (a többivel összevetve is) mellette, pl. olcsóbb, családiasabb, biztonságosabb, rutinosabb, sok jó referenciája van, rugalmasabb…?

A nyelvi utaztatás 25 éve alatt sikerült partneriskoláinkat mélyebben megismerni. A Shetland Nyelviskolán keresztül utazó gyerekek biztonságát 100%-ig tudjuk garantálni. Valamennyi partnerünk által foglalkoztatott nyelvtanárokat személyesen ismerjük, a vendéglátó családok többsége évtizedek óta látja vendégül hallgatóinkat, a színvonal és a biztonság garantált.

•  Szükséges-e, ha igen, milyen szintű előzetes nyelvtudás?

Ajánlott. Indulnak teljesen kezdő kurzusok is, de hasznosabb, ha van némi előtudás.

Mennyi idős kortól érdemes a gyerekemet külföldi útra küldenem?

14 éves kortól. Lehet korábban is, de csak akkor, ha rátermett, önálló, az adott nyelvből középhaladó szinten  álló fiatalról van szó.

Mikor indulnak a turnusok,  és meddig tartanak?

2, 3 vagy 4 hetes turnusok indulnak, az itthoni tanév befejezését követően indulnak és augusztus végéig tartanak.

• Mennyi időre érdemes befizetni?

Tapasztalataink szerint minimum 2 hétre.

• Mennyibe kerül ez a családnak?

Helyszíntől, külföldi partneriskolától, a kurzus típusától, a tanulmányút hosszától, időszaktól függően 300.000 Ft-tól fölfelé.

• Van-e testvér kedvezmény?

Igen.

• Van-e barát beszervezésére kedvezmény?

Nem jellemző, de adott esetben elképzelhető.

• Benne van-e az árban a repjegy, szállás, étkezés, tanfolyam és tankönyv, városnézés-múzeum-kirándulások, helyi közlekedés költsége?

Az árajánlatot általában a szervezés egy korábbi fázisában küldjük ki az érdeklődőknek, azaz akkor, amikor a repjegyek beszerzése még nem aktuális. Ezért az ún. alap árajánlat mindent tartalmaz a megkérdezettek közül, kivéve az utazás költségét.

• Milyen légitársasággal repülnek?

Különböző helyszínekre különbözővel, de a Wizzair, a Ryanair, az Airmalta, az immár Lufthansa tulajdonában levő Airberlin a leggyakoribbak.

• Van-e mód egyénileg beszerezni a repjegyet, vagy akár egyénileg utazni?

Mindkettőre van mód.

• Milyen jellegű szállás van?

Legtöbbször helyi vendéglátó családoknál szállnak meg a hallgatók, de kérésre bármilyen szálláslehetőség megszervezhető: hotel, apartman, kollégium, stb.

• Milyen az ellátás, napi hány étkezés biztosított, abból hányszor lesz meleg étel?

A legtöbb partneriskola esetében a vendéglátó családok háromszori étkezést biztosítanak naponta, egy meleg étkezést esténként.

Van-e vegetáriánus/gluténmentes stb. étkezésre lehetőség?

Igen. Hasonlóképpen van lehetőség cukorbeteg vagy egyéb diétásigényekkel bíró utazóink számára megfelelő családot találni.

• Van-e mód barátoknak egy helyre kerülni?

Igen, lehetséges az, hogy két magyar gyermek a szervezés során kéri azt, hogy egy vendéglátó családhoz kerüljön.

• Lesznek-e esti programok?

Igen.

• Milyen távolságra van a szállás a tanintézménytől?

A legtöbb helyszínünkön vagy gyalog távolságra, vagy egy tömegközlekedési eszközzel megközelíthető távolságra. Átszállni soha nem kell sehol.

Hogyan fog a városban közlekedni a gyerekem?

Az árajánlatban szereplő ár tartalmazza a helyi bérletet junior hallgatók esetében.

• Napi hány tanóra lesz, milyen tanárokkal, diáktársakkal, tematikával?

Általában napi 3 vagy 4 tanóra van, a tanórák hossza a partnertől függően 40, 45 vagy 60 perces. Az oktatók kivétel nélkül szakképzett nyelvtanárok. A nemzetköziséget biztosítja az, hogy valamennyi partneriskolánk 25-60 országgal állnak kapcsolatban, részben az EU tagországai ezek, részben  Ázsia, Afrika, Amerika országai. A tematika elsősorban CLT módszer alapján készül mindenhol, azaz a hangsúly a szóbeli és írásbeli kommunikáción fekszik. ( CLT = Communicative Language Teaching).

• A magyar diákokat vegyítik-e más nemzetiségűekkel, vagy egymás közt lesznek?

Igen, mindig vegyes csoportokat alakítanak ki, hogy az azonos anyanyelvet beszélők közötti kommunikációt minimálisra csökkentsék.

•  Korosztályokra, vagy szintekre tagolt csoportok vannak?

Próbálkoznak a partneriskolák mindkét elvet érvényesíteni, és általában sikerül is: feltétlenül szintek szerint vannak a csoportok kialakítva. A felmérések eredményei azt mutatják, ez szinte mindig azonnali korcsoportos beosztást is biztosít. Pl: nagyon ritka a felsőfokú szinten tudó 13 éves.

•  Lesz-e vizsga, kap-e tanúsítványt a részvételről?

Minden hét péntekjén haladást mérő  “vizsga” van minden partneriskolánkban. A kurzus végén tanúsítványt kap minden hallgató.

• Milyen visszajelzést kapok majd szülőként gyerekem nyelvi szintjéről, fejlődéséről, kapok-e javaslatot fejlesztésének további szükséges irányáról?

Pontosan ezek szerepelnek a nagyon részletes tanúsítványokban, azaz nem csak az adott tanfolyami időszakban bekövetkezett fejlődés, hanem a KER szint precíz meghatározása, ill. tanácsok a továbbfejlődésre.

• Hogy zajlik egy nap, mennyi szabad idő van, az strukturálva lesz-e, mennyire és hogyan?

Egy tipikus nap következőképp zajlik:

Reggeli a vendéglátó családnál

Délelőtt oktatás az iskolában

Ebéd (a vendéglátó által csomagolt uzsonna jellegű)

Általában 13 és 16.30 között szervezett program, amelyről már az utazást megelőzően a gyerekek és a szülők tájékoztatást kapnak. Ezek a programok kulturális, sport, kézműves, természetjáró jellegű foglalkozások. A szervezett szabadidős programot követően  kb. 16.30 – 18.00 között van a szabadidő.

18.00-ra a gyerekek hazamennek a családokhoz, hogy a meleg vacsorát elfogyasszák.

Vacsora után szervezett esti program. Hétvégeken szervezett kirándulások.

•  Milyen kötetlen programokat szerveznek?

A kötelező programok azért nagyon fontosak, hogy délután a gyerekek ne felügyelet nélkül kószáljanak adott esetben még ismeretlen külföldi városban. Kötetlen programokat a vendéglátó családokkal közösen csinálnak, ha erre lehetőség és igény van. Kötetlen program továbbá a szabadidő sávokban a nyelviskolában megismert új barátokkal egyénileg megszervezett  tevékenységek.

•  Mit kell nekem szerveznem?

Az egyéni gyógyszereket, esetleg  egyéni igényeket kiszolgáló dolgokat biztosítani.

Milyen okmányok kellenek?

Útlevél vagy személyigazolvány

• Lesz-e biztosítás és milyen?

A biztosítás megkötése egyéni döntést igényel. Nálunk lehet kötni utasbiztosítást, amely mind a poggyászra, mind az egészségügyi ellátásra vonatkozik. A szervezés során ezt minden szülőtől megkérdezzük, lehetséges máshol is megkötni.

•  Lesz-e állandó felnőtt felügyelet?

Igen, ha csoporthoz csatlakozik az utazó gyermek, akkor biztosítjuk a felnőtt felügyeletet.

Milyen a célország közbiztonsága?

Mi csak a lehetséges legbiztosabb célországokba utazunk, de ez napjainkban 100%-os garanciát nem jelent.

• Mi van, ha eltéved, meglopják, baleset éri?

Ha eltéved, akkor telefonál vagy a magyar csoportkísérőnek, vagy a vendéglátó családnak, vagy a partneriskola által megadott emergency numbert hívja. Ha meglopják vagy valamit elveszít, akkor az ismert protokoll szerint jelentjük a helyi rendőrségnek. Jegyzőkönyveztetjük, hogy hazatérve intézkedhessünk. Baleset vagy megbetegedés esetén a helyi járóbeteg-ellátást biztosító eü. intézményt keressük fel vele, vagy szükség esetén a kórházat.

• Kihez tud fordulni, ha bajban van?

Elsősorban a csoportvezető magyar felnőtthöz, de a vendéglátó család és a partneriskola felelősei is segítenek mindenben, mindig.

• Hogyan tudok a gyerekemmel kommunikálni majd, mennyi információt kapok a kintlét során illetve azt követően az ott történtekről?

A kommunikáció egyénileg történik, azaz elsősorban a szülők és a gyermek  egymás közt beszélnek, saját mobiljukon. A szülőknek megadjuk a kísérő magyar csoportvezető, a vendéglátó család és a  kinti iskola telefonos és egyéb elérhetőségeit is. Hazatérés után a csoportot vezető magyar tanárral a szülők kiértékelhetik az utazást egyénileg megbeszélt időpontban és kérésre.

•  Mit csomagoljunk, milyen programokra és időjárásra készüljünk?

Célországtól függően az utazást megelőzően mindig ismerkedési délután tartunk, ahol részletesen átbeszéljük az ajánlott ruházatot és az egyéb csomagolandókat.

• Van-e lehetőség mosásra?

Partnerintézményektől függően igen vagy nem. Vannak helyszínek, ahol a vendéglátók mosnak a gyerekekre, máshol  biztosítják a mosás lehetőségét, de olyan helyszínek is vannak, ahol mosodai szolgáltatást kell igénybe venni.

• Kell-e vinni hálózsákot, fürdőruhát, ünneplőruhát, útikönyvet, szótárt?

Hálózsákot nem, fürdőruhát mindig tanácsolunk, útikönyvet, szótárat nem szükséges. Ünneplő ruhára nincs szükség, bár diszkó jellegű program lehet.

• Mire adjak költőpénzt és mennyi a reális összeg?

Célországonként változó. Áraink ún. package price-ként működnek, azaz minden szükséges benne foglaltatik. A költőpénz kizárólag az egyéni igényeknek megfelelően adandók.

• Milyenek az árak?

Anglia feltűnően drága, Írország hasonlóképpen. Német-, Olasz-, Spanyolország és Málta elfogadható.

Utazás panaszügyintézés